Історія старої фотографії

Історія старої фотографії

20.05.2024 в 11:00 Бойко Н.І. 999 0 MarynaBaldovska

Гортаючи сторінки краєзнавчої літератури нашого краю, мене зацікавила стара фотографія Свято-Миколаївської церкви в селі Бірки, що знаходиться майже поруч з нашою садибою. Досліджуючи історію церкви дізналася багато нового та цікавого.Багато часу проведено мною в місцевому краєзнавчому музеї, опитано жителів-старожилів села Бірки. Цікавим оповідачем про історію церкви виявився митрофорний протоієрей отець Володимир Сошин.

Та звичайно найцікавіше, на мою думку, було живе споглядання та спілкування з самою церквою, її історичною будівлею, іконами, алтарем та іконостасом. Кожен церковний атрибут манив до себе своїм таїнством та зачаровував таємничістю.Так і здавалось, ось зараз розпочне свою оповідь старинний дзвін, що сповіщав односельцям про добрі новини початку свят чи якісь сумні новини…

Церква у Бірках розташована в мальовничій місцевості неподалік від лісу, в оточенні дерев. Із західного боку до споруди прилягає триярусна дзвіниця, яка є вертикальною домінантою композиції церкви. її склепіння виконане з металевого каркасу, «зашитого» дошками. В архітектурі храму відчува¬ється вплив класицизму. У храмі збереглись первісні лаштунки інтер'єру, окрасою якого є дерев'яний, у три яруси, різьблений іконостас, виконаний у стилі класицизму.

Свято-Миколаївський храм,за оповідями старожилів,збудований в середині 17 століття гетьманом України Богданом Хмельницьким по проекту Свято-Михайлівського храму у селі Суботів Черкаської області , де був похований син Богдана Хмельницького - Тиміш.Храм мав бути козацькою церквою, щоб вона мала переміщатися разом з козаками. Коли був недільний день чи християнське свято, вона збиралася і в ній правилася служба. З часом храм залишився на цьому місті, що знаходиться і зараз.

Християнство на притясминських землях з'явилось тисячу років тому. Воно починало проникати на територію краю, яка в той час знаходилась на південних рубежах держави, після хрещення Русі. Це можна стверджувати археологічними знахідкам краєзнавцем І. Петренком.

Повністю ознайомитися з роботою учасниці історико-географічного конкурсу «Моя Кіровоградщина – перлина скіфського степу» Бойко Інеси ви можете за посиланням, поданим нижче.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення

Завантажити

Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar