Зі світу інформатики: "Google Translate"

Зі світу інформатики: "Google Translate"

20.05.2024 в 11:56 Балдовська М. О. 1267 0 MarynaBaldovska

Google Перекладач, або Google Translate — сервіс компанії Google, що дозволяє автоматично перекладати слова, фрази та web-сторінки з однієї мови на іншу. Google використовує власне програмне забезпечення для перекладу. Використовується підхід статистичного машинного перекладу.

Сервіс включає в себе також переклад всієї веб-сторінки і навіть одночасний пошук інформації з перекладом на іншу мову. Для веб-дизайнерів співробітниками компанії був розроблений скрипт, який дозволяє організувати переклад сайту на всі доступні мови.

Google Перекладач, як і інші інструменти автоматичного перекладу, має свої обмеження. Цей інструмент може допомогти читачеві зрозуміти загальний зміст тексту іноземною мовою, він не надає точних перекладів.

Додаткові функції

Пошук з перекладом. Користувач вводить запит на рідній мові та вказує мову, на яку цей запит перекладається. У результатах виводяться сайти, перекладені мовою користувача.

Для миттєвого перекладу тексту необхідно:

  • Відкрити translate.google.com.ua.
  • Вказати мову оригіналу та перекладу. Якщо невідомо, на якій мові написано текст необхідно натиснути кнопку Визначити мову. Чим більший об’єм введеного тексту, тим точніше визначається мова.
  • Переклад з’явиться миттєво після введення тексту у поле.

Якщо користувач перекладає на мову, в якій не використовується латинський алфавіт, під перекладом з’явиться кнопка Ä. Якщо її натиснути, текст буде транслітерований латинськими літерами.

Крім того, на багатьох мовах користувач може прослухати отриманий переклад, натиснувши відповідну кнопку.

При введенні в Перекладач одного слова або стійкого словосполучення під перекладом також відображаються спрощені словарні статті з вказуванням варіанту перекладу. Напроти кожного з них наводяться варіанти зворотного перекладу на мову оригіналу, а смуга зліва позначає, наскільки часто це слово використовується в мережі Інтернет.

    Щоб дізнатися переклад почутої фрази, найпростіше сказати її. Для цього необхідно виконати наступні дії.
  • 1. Натиснути на значок мікрофона в полі введення.
  • 2. Промовити слово або фразу на іноземній мові.
  • 3. Натиснути на значок мікрофона ще раз або за полем введення, щоб закінчити запис.

Перекладач також надає можливості збереження перекладу в розмовник.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar