No Smoking Day

No Smoking Day

25.11.2015 в 13:56 Новини сайту 1096 0 MarynaBaldovska

Міжнародний день відмови від куріння, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада. Мета Міжнародного дня відмови від куріння — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Сумна статистика в Україні щодо куріння серед дітей. Серед випускників шкіл близько 60 % уже палять відкрито. І як мінімум кожен другий учень 8¬го класу хоча б раз пробував закурити. Встановлено, що більшість (90%) людей починають палити у молодому віці. Саме курці, які познайомилися з сигаретою до 18 років, не можуть самостійно «розлучитися» з сигаретою до кінця життя. Молоді люди впевнені, що кинути палити легко. Проте, далеко не всім з них вдається позбутися від нікотинової залежності.

Всесвітня організація охорони здоров’я нещодавно організувала глобальне вивчення (у тому числі в Україні) поширеності тютюнопаління серед 13-15-річних підлітків. Дослідження на національному рівні виконували науковці Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва. Виявилось, що постійно курять 24% підлітків: 27,6% хлопців та 20,6% дівчат. Вплив тютюнового диму вдома протягом останнього тижня перед опитуванням зазнали 70% учнів, у громадських місцях – 84%. Тому Міжнародний день відмови від куріння обов'язково пов'язаний з проведенням заходів, які сприяють боротьбі з цією згубною звичкою.

З метою профілактики тютюнокуріння в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1 в рамках проведення Міжнародного дня відмови від тютюнокуріння було проведено цілий ряд заходів. На загальношкільній лінійці учні дізналися, коли було започатковано цей день, яка його мета та наскільки шкідлива звичка курити, які захворювання виникають у курців та чому шкідливий нікотин для підлітків. Також учні малювали малюнки, через які закликали своїх однолітків не призвичаюватися до цієї згубної звички.

Учні 6-Б класу разом із класним керівником Майданник О.П. провели цікавий виховний захід, де провели журналістський репортаж про шкідливість тютюну, під час рольової гри дізналися, із яких шкідливих речовин складаються цигарки та що чекає завзятих курців. Учні 6-А класу (класний керівник Бондаренко О. В.) стали учасниками заняття з елементами тренінгу «Сила звички», де дізналися які звички є корисними, а які шкідливими та зробили висновки, що куріння – одна з найпоширеніших та шкідливих звичок, які негативно впливають на організм людини, а особливо на несформований організм підлітка.

На нашу думку, проведення такого дня допоможе багатьох задуматися про наслідки куріння та відмовитися від цигарок назавжди, а хто вже розпочав курити – відмовитися від такого сумнівного «друга».

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar