Масляна у школі

Масляна у школі

24.02.2017 в 14:09 Новини сайту 1236 0 sashkautyuzhova03

Масляна або Масниця - одне з календарно-побутових свят, яке пов'язане із давнім народним звичаєм - проводами зими і зустріччю весни.Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту.

Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці, що символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке.

Це древнє свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення. Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним – символічним прощанням зі старим роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.

23 лютого 2017 року в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» відбулося свято Масляної для учнів 1-4 класів, яке підготували та провели класний керівник 3 класу Тимко Алла Анатоліївна та педагог-організатор Носенко Н.К. Всі діти з нетерпінням чекали на це свято, готувалися до нього, вчили вірші, частівки і пісні.

З веселими піснями, гарним настроєм учні, батьки, вчителі зустрічали весну та проводжали зиму. Батьки учнів 3 класу приготували обрядову їжу: частували дітей та вчителів смачними млинцями, бубликами, чаєм та іншими смаколиками. До речі, вибір млинців був напрочуд багатий: батьки дітей готували традиційну страву кожен по-своєму, тому відвідувачі свята могли скуштувати більше десяти різних видів млинців.

Учні із задоволенням брали участь у веселих хороводах, конкурсах, естафетах. Кульмінацією дійства стало спалювання опудала зими. Після такого бадьорого святкування Масляної всі учні школи впевнені, що справжня весна вже поряд!

В народі кажуть: “Розлилося масло по дорозі, то унось, зима, свої ноги”. Розпочався новий відповідальний життєвий цикл. Весна – це час надії і сподівання, це радість і впевненість у своїх силах. А тому кожному ми бажаємо бути веселим, як весна, багатим, як літо, щедрим, як осінь і здоровим, як зима.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar