Стаття "Радон"

Стаття "Радон"

09.05.2024 в 12:13 Бойко В.Г. 1337 0 boyko_v_g
Проблема біологічного впливу іонізуючих випромінювань на людину тісно пов’язнана з існуванням природного радіоактивного фону на Землі.

Загальновідомо, що в будь-якому місці на поверхні Землі, під землею, у воді, в атмосфері, космічному просторі є радіоактивне випромінювання різних видів та різного походження.

Ці випромінювання були ще до утворення життя на Землі, є вони зараз і будуть надалі. Цього не слід боятися, як не слід і драматизувати ситуацію. Життя на Землі пройшло еволюцію в умовах природного радіаційного фону, адаптуючись до оптимальних його значень. Проте, знання про величини цього фону має надзвичайне значення для людини,особливо в умовах «післячорнобильського » синдрому.


Які ж складові природного радіаційного фону: - зовнішнє опромінення природних радіоактивних ізотопів земної кори – Уран, Торій, Калій та богато інших, - космічне випромінювання від процесів в космосі та атмосфері, - внутрішнє опромінення (найбільш небезпечне), що зумовлене тим, що разом з їжею, повітрям та водою в організм потрапляють елементи, що мають прородну радіоактивність це – Уран, Торій, Радій, Радон.

Найбільший внесок у дозу внутрішнього опромінення вносить радіоактивний Радон і продукти його розпаду, що потрапляють в організм людини з диханням. Радон -це радіактивний газ,що утворюється як продукт розпаду урану,який присутній у грунті майже скрізь на Землі. Цей газ не можливо відчути на запах, побачити та скуштувати на смак. Даний інертний газ, в грунті не утримується і виходить в атмосферу. Джерелом радону є граніт,на який так багата наша Кіровоградщина. Концентрація Радону підвищується в непровітрюваних приміщеннях, особливо в підвальних. З усіх опромінень, що їх отримує людина-половина належить саме радону та продуктам його розпаду. Отже, знаючи кількість радону, особливо Rn -222 ,можна оцінювати природний радіоактивний фон та здійснюючи ряд профілактичних заходів і суттєво зменшити радіоактивне опромінення, понизити ступінь ризику онкозахворюваннь.

Регіональний проект «Стоп Радон» - це крок до отримання об»єктивної інформації про безпечність середовища в якому ми живемо.В рамках програми встановлені в школах,садочках та лікарні пасивні трекові радонометри протягом місяця нагромадять інформацію про кількість радону у встановлених приміщеннях ,яка розшифрується за спеціальною методикою фахівцями інституту гігієни та медичної екології імені Марзеєва НАМН України. . Комплексна протирадонова програма сприятиме зменшенню рівня онкозахворюваності в Кіровоградській області,яка заходиться на Українському кристалічному щитові,до складу якого входить граніт,який і є джерелом виходу на поверхню радону -222.

Про вимірювання радіоактивного фону та практичним заходам по зменшенню опромінення, кабінет фізики ЗШ № 1 приділяється багато уваги.

Вчителем фізики Бойко В.Г. проведено дослідження разом з учнями школи радіоактивного фону смт.Олександрівка, про що писалось в «Наукових записках» серія «Педагогічні науки Міністерства освіти та науки України» 2013 рік стор. 91-98.Розроблено вчителем фізики методичні рекомендації щодо проведення вимірювання радіактивності дозиметром «Белла»,діє щорічний всеобуч для учнів ,працівників школи.

З великою зацікавленістю учні- випускники школи виконують роботу фізичного практикуму «Методика вимірювання радіаційного фону в Олександрівці за місцем проживання ,центральних вулицях селища,».

Набуті найпростіші навички по роботі з побутовими дозиметрами та знання про радіацію її вплив на живі організми знадобляться учням в житті.
Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar