Як перестати заїдати стрес?

Як перестати заїдати стрес?

31.01.2022 в 18:13 Поради психолога 416 0 natallagalicka745
Бажання їсти - найчастіше солодощі та жирні продукти - є закономірним у стані емоційного чи фізичного напруження: гормон стресу посилює апетит і впливає на харчові впродобання. Однак їжа не стане панацеєю від стресу, а надмірна кількість шкідливих продуктів може спровокувати проблеми зі здоров'ям. Розказуємо, чому не варто "заїдати" стрес і як можна зняти напруження.

Стрес - це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту. Тобто, це наша захисна реакція. Втім, коли стрес тривалий, страждають мало не всі системи нашого організму: серцево-судинна, імунна та травна. Постійне напруження впливає і на наші харчові вподобання. Дослідження вказують, що фізичний або емоційний стрес стимулює споживання їжі з великим вмістом жирів та цукру. Адже гормон стресу кортизол в комбінації з високим рівнем інсуліну посилює апетит та прагнення солодкої і жирної їжі. Солодке в свою чергу дарує мозку задоволення.

Слід не просто ховатись від стресу, а намагатись активно йому протидіяти! Повноцінне харчування, сон, спілкування з близькими та фізична активність - найкращі методи в боротьбі зі стресом. Суворі обмеження їжі – додатковий стрес для організму. У боротьбі з емоційним заїданням та зайвими кілограмами допоможе усвідомлене ставлення до харчування та кілька лайфхаків.

Не купуйте шкідливу їжу. Немає спокус – немає підстав їм піддатися. Булочки,тістечка та шоколад замініть на фрукти та овочі. Краще пити більше води та трав'яні чаї.

Вечір – небезпечний час. «Напади» переїдання в основному припадають на вечір. Варто заздалегідь продумати заняття, якими можна заповнити час до сну після вечері з корисних продуктів. Маленькі заохочення. Улюблена, хоч і шкідлива, їжа повинна залишатися в раціоні – під час боротьби з емоційним переїданням важливо дозволяти собі трохи смаколиків. Але слідкуйте, щоб солодке та жирне не перевищувало 20% денного раціону.

Якщо спроби кардинально впоратися із заїданням стресу поки не увінчалися успіхом, постарайтеся оптимізувати раціон та додайте у своє життя фізичні навантаження.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar