Обираючи майбутню професію - не помились!

Обираючи майбутню професію - не помились!

20.05.2024 в 10:27 Чернявська Т. П. 1123 0 MarynaBaldovska

Народна мудрість каже: «Вибери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у житті». З цим важко не погодитись. Та як не помилитись, обираючи майбутню професію, щоб вона стала справою всього життя і приносила як емоційне, так і фінансове задоволення? На це запитання спробували відповісти фахівці, створивши, так звану, «формулу» вибору майбутньої професії: «хочу-можу-потрібно».

Спробуємо розібратися у складових цієї «формули». Отож, «хочу» - це намагання особистості, тобто твої інтереси, нахили, мотиви, плани, професійні наміри та мрії. Це те заняття, яке ти робиш із зацікавленістю, за особистим бажанням, без примусу (як у школі, так і в позаурочний час). Якщо обрана робота подобається, то ти залюбки будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, мати авторитет у колег та заробляти більше грошей. Іншими словами, «хочу» - це те, що подобається, до чого лежить душа.

«Можу» - це психофізичні якості людини, її здібності, знання, вміння, стан здоров’я і навіть фінансові можливості, що потрібні для обраної професії та самореалізації. Незнання або ігнорування своїх фізичних особливостей та здоров’я, перебільшення розумових здібностей, вольових якостей та невміння співвідносити їх з вимогами професії можуть призвести до помилкового вибору.

«Потрібно» - це знання про актуальні, перспективні професії та спеціальності, що мають попит на сучасному ринку праці, та вірогідність працевлаштування за обраною професією в майбутньому, після навчання. Варто зауважити, вже зараз на підприємствах України потрібні працівники за робітничими професіями з високою кваліфікацією.

Отож, якщо ти проаналізував свій вибір за вказаною формулою і не знайшов жодних перешкод чи протипоказань, то можна стверджувати, що ти виважено підійшов до вибору майбутньої професії і, швидше за все, не будеш розчарований.

А якщо у тебе виникли труднощі в реалізації перерахованих порад або ти не знаєш, на що треба мобілізувати свої зусилля, щоб мрія стала реальністю? У такому випадку треба вивчити свої здібності, нахили за допомогою спеціальних тестів. У цьому тобі залюбки допоможе шкільний психолог; чимало тестів можна осилити і самостійно, без сторонньої допомоги або пройти онлайн - тести в Інтернеті.

Важливо знати, що у питаннях професійної орієнтації найкваліфікованішу допомогу можуть надати фахівці Районного центру зайнятості. Вони нададуть інформацію про актуальні на ринку праці професії та спеціальності. Поінформують про можливі шляхи набуття професії, про умови прийому і навчання; розкажуть про особливості різних професій та вимоги, яких потрібно дотримуватись, виконуючи ту чи іншу роботу.

Як тобі уже стало відомо, вибір професії - це складний і відповідальний крок у житті кожної людини, тому його треба робити свідомо і обдумано. Отож, не помились!

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення

Завантажити

Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar