Курси підвищення кваліфікації вчителів трудового навчання (Обслуговуюча праця) 2015р.

Курси підвищення кваліфікації вчителів трудового навчання (Обслуговуюча праця) 2015р.

20.05.2024 в 10:15 Самохвал І.В. 1586 0 Samohval

Технологія виготовлення писанок

Вступ

Писанка – це невід’ємна частина народної культури України. Відновлення і збереження місцевих традицій народних ремесел нині являє собою одне із найважливіших завдань сучасності.

1. Писанкарство

Писанкарство – це ще один прояв самобутньої культури народу. Писанки прикрашали орнаментами-візерунками, побудованими на ритмічному повторенні геометричних елементів або рослинних чи тваринних мотивів. Найпоширеніша техніка декорування яєць – восковий розпис, хоча поширеними були також і крашанки, дряпанки, крапанки або шкрябанки...

2. Символіка та орнаментика писанки

Орнаментика писанки завжди була дуже різноманітною, в ній тісно перепліталися стародавні язичницькі мотиви, які за уявленнями наших предків, уособлювали різні сили природи, та нові, принесені християнством символи. Прадавні знаки, що принесли до нас великодні писанки, дуже давнього походження і всі вони були знаками, що пов’язували наших предків з природою та всесвітом. Орнаментику писанки можна поділити на солярну або космогонічну, геометричну, рослинницьку, зооморфну, антропоморфну.

3. Кольорове значення писанки

Крім орнаменту,символічне значення у писанках мало і забарвлення. Найдавнішими вважалися крашанки – це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки, в яких застосовувались різноманітні природні барвники. Такі фарби, на відміну від сучасних, мали приємні мякі відтінки. Але колір в писанці з’явився не лише заради краси, а й отримав своє символічне значення, походження якого не випадкове. Кожний колір володів своїм магічним значенням, як і окремі поєднання кольорів.

4. Поділ писанки

Для наших предків числа були священними, у кожного було своє значення і своя сила. Тому поділ поверхні яйця на певну кількість частин і стале повторення деяких елементів не випадкові. Поділ на два передавав уявлення про два світи. На три ділили найчастіше по вертикалі, так позначали три небесні сфери. При поділі на чотири утворюється хрест, що означає чотири сторони світу.

5. Виготовлення писанки

Виконання писанок – клопітка справа і водночас цілий святковий ритуал. Перш ніж почати розписувати писанку, потрібно приготувати все, що знадобиться у процесі роботи. Для виконання писанки необхідні такі матеріали: анілінові барвники різних кольорів, оцет для додавання у фарбу для яскравості кольору, ємності для барвників, ємність для видування писанок, віск (добре очищений від меду, світлого кольору), бляшана пляшечка для розтоплювання воску, заздалегідь оброблене сіллю чи содою яйце (гусяче або куряче), лотки для яєць, свічник із парафіновою свічкою, сірники, олія, серветки та ганчірки, клейонка, блокнотик і простий олівець для виконання ескізів. Інструменти: натфіль з гострим кінцем для просверлювання невеличких отворів з обох боків яйця; ложки, за допомогою яких ми занурюємо яйце у фарбу; писачок. Писачок - спеціально виготовлений інструмент для нанесення воску на поверхню яйця. Він складається з дерев'яної ручки, до якої прикріплено жестяну лієчку з невеличким отвором.

6. Легенди про писанки

Писанки розпочинали писати не в якийсь визначений день, а в зручний, вільний від хатньої роботи час. Проте до цього дійства готувалися. Якщо Великодній піст – це час духовного і фізичного очищення, то день, коли писали писанки, був ще особливішим. Цю роботу розпочинали умиротвореними, вгамувавши всі недобрі думки. Розпочинали писати зі слів: «Господи, благослови». Часто першу писанку ознаменовували написом: «Христос Воскрес!». У цей день писанкарка намагалася не робити важкої роботи, аби рука не тремтіла, могла виводити чіткі візерунки...

Висновки

Українська писанка – це шедевр мініатюрного живопису. У писанкове мистецтво його творці вклали життєву мудрість, народне розуміння краси, щедрість художнього обдарування, безпосередність сприйняття оточуючого світу. Тому, беручи в руки писачок, подумайте, що ви хочете сказати оточуючим, побажайте здоров’я, щастя, добробуту та починайте створювати красу.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar