В центрі уваги – обдарована дитина

В центрі уваги – обдарована дитина

20.05.2024 в 14:20 Чернявська Т. П. 1363 0 MarynaBaldovska

Тема: В центрі уваги – обдарована дитина.

Мета: підвищити рівень поінформованості директорів із проблеми роботи з обдарованими дітьми; акцентувати увагу на важливості розвитку обдарованості, використовувати знання та вміння у професійній діяльності.

Завдання:

1. Визначити поняття «обдарованість», його відмінність від «здібностей», «таланту», «геніальності».

2. Сприяти формуванню практичних навичок роботи з обдарованими дітьми.

3. Дати практичні рекомендації до розвитку обдарованості.

Обладнання: роздатковий матеріал для роботи в групах, торбинка з цукерками, бланки до інтелектуальної розминки, заготовки зірок, стиплери, канцелярське приладдя.

Хід тренінгу

І. Вступне слово психолога.

ІІ. Основна частина.

1. Об’єднання у групи.

Учасники тренінгу по-черзі навмання дістають з торбинки цукерки (чотири види цукерок), і таким чином об’єднуються в чотири групи по кілька чоловік.

2. Вправа «Термін – визначення»

Хід вправи: учасники отримують розрізані смужки паперу, на яких надруковані терміни та їх визначення (по два кожній групі). Необхідно з’єднати термін з відповідним визначенням. Терміни: обдарованість, здібності, талант, геніальність, задатки, креативність, обдарована дитина, нахили.

Час виконання: до 3-х хвилин, далі - обговорення.

3. Вправа «Портрет обдарованої дитини»

Хід вправи: учасники навмання обирають по-два типи обдарованості. Потрібно «скласти» портрет дитини, яка володіє даним видом обдарованості: вміння, навички, вид діяльності, фізичні можливості, зовнішність тощо.

Час виконання: 5 хвилин, обговорення.

4. Вправа «Відмінник чи обдарований?»

Хід вправи: кожна група отримує аркуш, який складається з двох колонок. Зліва надруковані чотири характеристики, притаманні відміннику. Необхідно у праву колонку вписати парні характеристики, які притаманні обдарованій дитині. Наприклад: відмінник – відповідає, обдарований – дискутує.

Час виконання – 5 хвилин, обговорення.

5. Дискусія «Що ми можемо зробити?»

Хід вправи: кожна група отримує своє запитання, яке часто стає предметом дискусії серед керівників закладів. Необхідно обговорити питання в групі, дійти єдиної згоди і представити свої міркування на загал іншим учасникам. Так по-черзі обговорюються всі запитання.

Запитання для обговорення:

  • Чи обов’язково постійно створювати індивідуальні умови для обдарованого учня (давати окремі завдання підвищеної складності, щоденні індивідуальні доручення, залучати до проведення позашкільних заходів)?
  • Чи доцільно, щоб обдаровані діти нарівні зі звичайними брали участь у шкільних конкурсах, олімпіадах? Чи це не принижує гідність обох сторін?
  • Як педагог має співпрацювати із сім’єю обдарованої дитини?

Висловте своє ставлення до тези: «Будь-яка дитина є або може бути обдарованою за умови спеціально організованого педагогічного впливу».

Час виконання: 5 хвилин, загальне обговорення.

6. Інтелектуальна розминка

Хід вправи: кожен учасник отримує бланк із завданнями (13). Необхідно у кожному питанні позначити один варіант відповіді, який, на думку учасника, є правильним. Використана методика: «Тест на визначення характеристик мислення).

Час виконання: до 5-ти хвилин. Психолог зачитує правильні варіанти відповідей, учасники перевіряють і оцінюють рівень свого інтелекту.

7. Вправа «Рекомендації колегам»

Хід вправи: кожна група директорів отримує аркуш, на якому вказано посаду підлеглого, а саме, заступник з навчально-виховної роботи, заступник з виховної роботи, вчитель початкових класів, класний керівник та вчителі-предметники.

Необхідно виробити рекомендації для представників вказаних посад по реалізації напрямку роботи з обдарованими учнями.

Час виконання: 5 хвилин, обговорення.

8. Заключна вправа «Запали зірку»

Хід вправи: кожен учасник отримує заготовку чотирикутної зірки. Психолог говорить заключні слова, ділиться враженням від тренінгу і пропонує кожному скласти зірку, скріпивши краї степлером. Цю зірку учасники забирають собі на згадку про зустріч і як символ здібних, обдарованих дітей, про яких треба дбати в стінах свого навчального закладу.

ІІІ. Підсумки.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення
Відсутні
Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar