Робота знавців вікторини «Я пам'ять в серці бережу»

Робота знавців вікторини «Я пам'ять в серці бережу»

20.05.2024 в 06:18 Бойко Н.І. 1217 0 MarynaBaldovska

1.Назвіть день визволення обласного центру Кіровограда та Олександрівки від німецько-фашистських загарбників.

Остаточно від німецько-фашистських загарбників Олександрівку визволили 09.01.1944р., а Кіровоград 08.01.1944 р.

2. Скільки Героїв Радянського Союзу подарувала земля Олександрівщини? Назвіть їх поіменно.

Всього Олександрівщина подарувала нам 9 Героїв Радянського Союзу:

  • Корнера Віктора Дмитровича
  • Павловського Федіра Кириловича
  • Німенка Степана Олексійовича
  • Євтушенка Никифора Тимофійовича
  • Остапенка Павла Антоновича
  • Гуляєва Дмитра Тимофійовича
  • Календюка Івана Хрисанфовича
  • Антонова Антона Антоновича
  • Цупренка Степана Григоровича

3. Назвіть піонерів – зв’язківців села Підлісного, яких німці живими закопали в землю за допомогу партизанському загону.

На захист Батьківщини ставало все населення. Свою посильну допомогу партизанам надавали і підлітки. Так, Федя Шепель та Яша Матвієнко з села Підлісне, які були пастухами лісгоспу, тримали зв'язок з партизанами. Давали їм відомості про пересування німецьких військ,про місце розташування німецьких частин, про облави, які готувались на 26 жовтня 1943 року. Хлопці були схоплені окупантами в лісі. Два дні вороги їх катували,щоб дізнатися про партизанський загін,але ніяких відомостей не отримали. Федю Шепеля і Яшу Матвієнка, разом із їхніми товаришами Ванею Юрченком і Ванею Коноваленком напівживими фашистські нелюди закопали в землю. За відвагу Ф.Шепеля і Я.Матвієнка посмертно нагородили медаллю «Партизану Вітчизняної війни» ІІ ступеня.

Ще декілька слів хочу сказати про свого діда Віктора Бондаревського про якого написано книжці Д.Клюєнка «Хлопці з нашого села» К., «Веселка»1979 р.

…Спіймати провокаторів допоміг партизан юний зв’язківець із с.Розумівки Вітя Бондаревський. Як і підліснянські хлопці, він часто приходив на зв'язок, повідомляв цінні відомості. Після загибелі юних героїв, доля мого діда не відома.

4. Який фронт звільнив Кіровоградську область та Олександрівку від німецько-фашистських окупантів? Хто був командуючим?

Олександрівку і Кіровоградську область звільнив другий Український фронт (командувач Маршал Радянського Союзу І.С.Конєв).

5. В якому населеному пункті в Олександрівському районі розміщувався штаб 2-го Українського фронту перед початком Корсунь-Шевченківської операції?

Штаб 2-го Українського фронту був розміщений в с.Бовтишці (командувач Маршал Радянського Союзу І.С.Конєв).

6. Коли відбувся Парад Перемоги? Хто командував і хто приймав Парад Перемоги? Які фронти були представлені на Параді Перемоги?

Парад Перемоги відбувся в Москві 24 червня 1945 року. Приймав Парад Перемоги Маршал Жуков Г.К., командував парадом Маршал Рокосовський К.К.

На параді було представлено 10 фронтів:

  • Карельський фронт;
  • Ленінградський фронт;
  • Перший і другий Прибалтійський;
  • Перший, другий Білоруський;
  • Перший, другий, третій, четвертий Український кінні.

7. Яку операцію у Великій Вітчизняній війні називала «Малим Сталінградом»?

Малим Сталінградом» називали Корсунь-Шевченківську операцію (січень-лютий 1944).

8. Хоробрим із хоробрих присвоювалось звання Героя Радянського Союзу. Скільки осіб у Радянському Союзі було удостоєно цього високого звання?

20 квітня 1934 р. вперше звання Радянського Союзу було присвоєно Відважним льотчикам М.В. Водопянову, С.А. Лєванєвському,А.В.Ляпідєвському,В.С. Молокову,М.Т. Слєпньову. Льотчикам – винищувачам М.П.Жукову, С.І. здоровцеві, П.Т.Харитонову які проявили героїзм в повітряних боях під Ленінградом.

Героїзм радянських воїнів був високо оцінений – понад 11,5 тисячі удостоєно звання Героя Радянського Союзу, з них 104 нагороджено медалями «Золота Зірка» двічі. А Маршал Радянського Союзу Г.К.Жуков та повітряні аси І.М. Кожедуб і О.І. Покришкін - трьома медалями «Золота Зірка», а Маршал Радянського Союзу С.М. Будьонний став тричі Героєм Радянського Союзу. Цього високого звання удостоєно 91 жінку,22 громадянина іноземний держав.

9. Хто і за що удостоювались звання «гвардійський»?

За військову майстерність і героїзм наказом №308 від 18 вересня 1941 р. 1000,127,153 і 161 стрілецькі девізії, що відзначились в боях під Смоленськом були перші перейменовані у гвардійські.

10. Як називалась висока відзнака-медаль, якою нагороджувались рядовий,сержантський,старшинський склад, а також за особисту мужність?

За особисту мужність рядовий, сержантський, старшинський склад нагороджувались медаллю «За отвагу».

11. Який вид зброїв називали ніжним жіночим іменем?

Бойові машини БМ-13, БМ-8-48, БМ-31-12 називалися ніжним жіночим ііменем - Катюша.

12. Скільки воїнів повторили подвиг рядового Олександра Матросова, який закрив своїм тілом амбразуру ворожого дзоту?

Подвиг О. Матросова повторили понад 400 осіб.

13. Яка авіаційна техніка використовувалась на боці Радянської Армії?

На боці Радянської Армії використовувались:

  • бомбардувальники: СБ,Ту-2,Іл-4;
  • пікіруючий бомбардувальник Пе-3;
  • важкий бомбардувальник Пе-8;
  • нічний ближній бомбардувальник У-2 (По-2);
  • бомбардувальник Су-2.

Винищувачі:

  • МіГ-3;
  • «Чайка» І-153;
  • Як-3;
  • Ла-5;
  • І-16;
  • ЛАГГ-3;
  • Ла-5ФН.

Народ називав наші літаки-винищувачі Штурмовик Іл-2. «Ястребками».

14. Скільки за роки війни було нанесено таранів льотчиками по літаках ворога?

За підрахунками самих німців з 1 липня 1941 року до кінці 1943 року вони втратили понад 10 тис. літаків. Всього ж нанесено 598 таранів. Майже 2500 тис. льотчиків стали Героями Радянського Союзу ,65 були нагороджені Зіркою Героя двічі.

15. Назвіть основні види стрілецької зброї.

Стрілецька зброя поділялася за видами:

  • за калібром;
  • за призначенням;
  • за боєприпасами;
  • за типом енергії;
  • за шляхом використання.

17. Назвіть радянські танки періоду Великої Вітчизняної війни.

Танки періоду Великої Вітчизняної війни: легкий БТ-5, легкий Т-70, важкий КВ, середній Т-34-85, важкий ІС-3, Т-28, Т-35, Т-34.

18. Коли було звільнено Київ від німецько-фашистський загарбників? Хто командував фронтом?

Київ було звільнено 1943 р. 6 листопада. Командував фронтом Ватутін (з Лютізького плацдарму).

19. Хто із радянських воїнів першим встановив прапор Перемоги над рейхстагом?

30 квітня 1945 року розвідники 756-го полку 150-ї стрілецької дивізії Михайло Єгоров та Мелітон Кантарія підняли над рейхстагом в Берліні Червоний Прапор.

20. Де зберігається Прапор Перемоги?

Прапор Перемоги спеціальним рейсом – літаком Лі-2 був доставлений з Берліна до Москви,де зберігається в Центральному музеї Збройних Сил як священа реліквія.

21. Назвіть 10 стратегічних операцій при звільнені України від німецько-фашистських загарбників.

1) Донбаська операція (13 серпня-22 вересня 1943 р.)
2) Падіння «Східного Валу» (вересень 1943 р.)
3) Житомиро – Бердичівська(1944 р. січень)
4) Корсунь – Шевченківська (1944 р. січень-лютий)
5) Рівненсько –Луцька ( 1944 p. лютий)
6) Нікопольсько – Криворізька (1944 р. січень)
7) Проскурівсько – Чернівецька (1944 р. березень)
8) Уманська – Ботошанська (5 березня 1944 р.)
9) Одеська (26 березня – 14 квітня 1944 р.)
10) Кримська (8 квітян – 12 травня 1944 р.)
11) Львівсько – Сандомирська (1944 р. липень)
12) Ясько – Кишенівська (1944 р. серпень)
13) Карпацько – Ужгородська (1944р. жовтень)

22. Яких ви знаєте командуючих фронтами українців?

Я знаю командуючих фронтами Єрьоменка А., Малиновського Р., Черняхівського І., Рибалка П., Москаленка П., Апанасенко Й., Кирпонос М., Тимашенко С., Черевиченко Я.

23. Чому ветерани великої вітчизняної війни з німецько – фашистськими загарбниками називають Великою Вітчизняною, а не Другою світовою, на відміну від деяких істориків?

Ветерани захищали честь своєї Батьківщини, честь Вітчизни і для них цей тяжкий спогад є Великою Вітчизняною війною, а не другою світовою.

Війна - це горе, сльози. Вона постукалася в кожний будинок, принесла лихо: матері втратили своїх синів, дружини - чоловіків, діти залишилися без батьків. Тисячі людей пройшли крізь горно війни, випробували жахливі мучення, але вони вистояли й перемогли. Перемогли в найважчій із всіх воєн, перенесених дотепер людством.

І живі ще ті люди, які в найтяжких боях захищали Батьківщину. Війна в їхній пам’яті спливає найстрашнішим сумним спогадом. Але вона ж нагадує їм про стійкість, мужність, незломленість духу, дружбі й вірності. Багато письменників пройшли цю страшну війну. Багато хто з них загинули, одержали важкі каліцтва, багато хто вціліли у вогні випробувань. От чому вони дотепер пишуть про війну, от чому знову й знову розповідають про те, що стало не тільки їхнім особистим болем, але й трагедією всього покоління. Вони просто не можуть піти з життя, не попередивши людей про небезпеку, що несе забуття уроків минулого.

Декілька слів хочу сказати про свого прадіда Бондоровського Федора Опанасовича(17.09.1907р.н.- 28.04.1990р.). Коли розпочалася війна його відразу призвали до армії. На війні він був стрілком. Мій прадідусь пройшов майже всю війну. У 1944 році під Будапештом був тяжко пораненим та контуженим,потім довгі місяці госпіталя. Ворожа кіля влучила під ліве око і вийшла за вухом,він втратив 95% слуху. Зі слів мого дідуся і мами я можу сказати,що це була сильна і мужня людина, яка пройшла пекло для того,щоб я народилася. Я вклоняюся низько ветеранам які не шкодували своїх сил та здоров’я вибороли нам чисте небо, пахучий хліб та мирний сон.

Нехай же ця пам’ять і досвід учать нас добру, миролюбству, людяності. І нехай ніхто з нас не забуде, хто і як боровся за нашу волю й щастя. Ми в боргу перед тобою, солдат! І поки є ще тисячі непохованих і на Пулковських висотах під Санкт-Петербургом, і на Дніпровських кручах під Києвом, і на Ладозі, і в болотах Білорусії, ми пам’ятаємо про кожного солдата, що не повернувся з війни, пам’ятаємо, якою ціною він добув Перемогу. Зберіг для мене й мільйонів моїх співвітчизників мову, культуру, звичаї, традиції й віру моїх предків.

24. Назвіть міста, які удостоєні високого звання місто – Герой.

Міста - Герої:

  • Ленінград
  • Одеса
  • Севастополь
  • Сталанград
  • Київ
  • Москва
  • Керч
  • Новоросійськ
  • Мінськ
  • Tyла
  • Мурманськ
  • Смоленськ
  • Брестська фортеця

Всього 12 міст – Героїв та одна фортеця.

25. Назвіть втрати радянських воїнів при звільнені країн західної Європи.

3 млн. 889 тис. 686 осіб.

1 млн. 099 тис. 465 осіб загинуло.

Повністю роботу знавця вікторини Анастасії Рябко Ви можете завантажити за посиланням, поданим нижче.

Автор матеріала
Поділитись в соціальних мережах
Прикріплення

Завантажити

Додаткові функції
Друкувати
Надіслати другові
Коментарі
avatar